Bæreposer

Natur & bæredygtighed

Bæredygtighed er et ord, som fylder meget i dagens Danmark. For den sags skyld også i verden. Ordet dækkede tidligere lidt forsimplet over forurening af miljøet, men har nu en langt bredere betydning. Bæredygtighed kan nu også forstås som social bæredygtighed. Det dækker, over det ansvar, vi som mennesker, har overfor hinanden. Verdensmålene er ikke kun fokuserede på, at der skal være et lavt CO2-udslip, men tænker i høj grad også på, at den menneskelige livskvalitet skal sikres. Det gælder blandt andet målene om at afskaffe fattigdom, stoppe sult og sikre sundhed og trivsel. Når vi i vores hverdag taler om bæredygtighed, glemmer vi nogle gange dette ansvar. Vi handler og køber varer ud fra en miljøbevidsthed, men det er vigtigt ikke at glemme det sociale ansvar. Det er blevet vigtigere for os at købe en bambustandbørste frem for plastik, men vi forholder os ikke nødvendigvis til de arbejdsvilkår, som mennesker har haft under produktionen.

Bevidsthed om bæredygtighed

Et tiltag regeringen har lavet er at lave afgifter på bæreposer, når man handler. Uanset hvad du køber, og hvilken butik du køber det i, er det ikke længere muligt at få en gratis bærepose med. Dette kan føles som et lille indgreb, men det er med til at skabe bevidsthed omkring vores forbrug og samtidig give os et økonomisk incitament til at lade være med at forbruge unødvendigt. Flere mennesker er også begyndt at tage deres egne muleposer med, når de handler. Spørgsmålet er, om dette er bæredygtig bevidsthed eller nærighed, i forhold til om man vil bruge penge på bæreposer.

Gør en bærepose en forskel

Det kan virke banalt, at vi sænker vores forbrug af bæreposer. For at tydeliggøre forbruget kan man lave et teoretisk regnestykke. Der er knap seks millioner indbyggere i Danmark. Hvis man går ud fra at bare halvdelen handler en gang ugentligt og her køber en plastikpose, er det 156 millioner bæreposer årligt. Hvis hver bærepose vejer 20 gram, er det lidt mere end tre millioner kilo plastic bare i bæreposer om året. Hvis alle disse poser bliver brændt med dagsrenovation, når de bliver smidt ud, dannes der 900 kilo CO2 for hvert tusind kilo. Det betyder, at alene i bæreposer i plastik bliver der udviklet 2,8 millioner kilo CO2 om året. Dette korte, og om muligt en smule upræcise, regnestykke viser, at et lille tiltag kan gøre en enorm forskel på landsplan og over tid. Nu mangler vi blot at finde et bæredygtigt alternativ til de bæreposer i plastik, som vi fortsat benytter mest i butikker. Flere tøj- og interiørbutikker benytter sig af bæreposer i papir. Dette er et alternativ med mindre klimaaftryk, men er produktionen af dem også socialt bæredygtige?